Författare Föreläsare Journalist

Föreläsningar

Mia Berg-26

Föreläsning för förskolor och skolor!

I föreläsningen Du är en viktig vuxen! samarbetar jag med Monika Nyström.
Vill vi informera, inspirera, beröra och peppa pedagoger i att möta barn i svåra livssituationer. Vi ställer dem inför tankeväckande exempel, och hjälper varje förskola och skola att se vad de behöver för att vara förberedda den dagen det värsta händer. Vi utgår från de nya handböckerna Du är en viktig vuxen i förskolan och Du är en viktig vuxen i skolan. Detta är ett material som visar att det i varje barngrupp och i varje klass finns något barn som har sjuka eller missbrukande föräldrar, som upplever våld i hemmet, barn som förlorat en nära anhöriga, som har skilda föräldrar eller som har flytt sitt hemland. Svåra livssituationer som påverkar barnens förmåga att ta in kunskap och fungera socialt i grupperna. Känslor som rädsla och sorg måste bekräftas och bemötas, och i detta vill vi stärka pedagogerna i sina viktiga yrken! Läs mer om mina föreläsningar tillsammans med Monika Nyström på visutbildning.se.

 

Mia 1886I föreläsningen Det är dödsviktigt att prata om döden berättar Mia om hur det kan vara att förlora en förälder som barn. Hon pratar om sorgen, döden och livet efter. Vad som behövs för att barnen ska ta sig igenom och vad alla runt omkring kan göra.
Mia blandar sina egna erfarenheter av att förlora sin pappa som sjuåring med berättelser från sin bok Dödsviktigt och den senaste forskningen om barn och sorg. Det är känslor, tankar, fakta och verktyg för att ingjuta mod i alla oss andra. Mod att göra något när ett barn har förlorat en älskad förälder.

 

I föreläsningen Alla vinner på att stötta barn i sorg redogör Mia för sörjande barns situation, vad den senaste forskningen säger om vad som händer barnen när vi inte hjälper dem och vad vi – du, jag, kommuner och landsting – kan göra för att det ska gå bra ändå! Detta är en föreläsning för er som har makten att påverka – för er som har chansen att göra skillnad!

Vem är Mia Berg?

Det har jag grubblat på hela mitt liv. Det är på den där nivån så att jag har svårt att prata in ett telefonsvararmeddelande på min mobil, ni vet:
Hej, ni har kommit till Mia Berg, journalist... ja, och mamma, och fru, och vän, och tänkare... och nånstans här börjar jag tänka på vad alla som ringde till det mobilsvaret skulle börja tänka och att jag kanske inte skulle få några fler meddelanden om jag sa så.
Jag kan helt enkelt inte sätta en etikett på mig själv: Jag är ju allt det där. Och mycket mer. Ganska ofta kämpar jag för att bara vara Mia också. Den TokKloka. Så om du vill ha nån bild av allt det där som händer i min hjärna - läs min blogg. Och räcker inte det, så hör av dig, vettja!